Sporthistorie

Sporthistorie

Vandaag 23 Mei is de Formule 1 race van Monaco verreden. Met de winst van Max Verstappen is er voor Nederland historie geschreven, want nog nooit leidde een Nederlander het F1 kampioenschap en nog nooit won er een Nederlander de F1 race in Monaco. De nieuwssites staan vol met deze speciale overwinning want een historische sportevenement winnen geeft toch een stukje extra glans.

Waarom is het toch zo dat gebeurtenissen met historie dat stukje extra tot de verbeelding spreken? Waarschijnlijk ligt het antwoord in “de tijd”. Alles wat lang(er) blijft bestaan heeft de tand des tijds doorstaan. Tijd zorgt er in bijna alle gevallen voor dat er iets verloren gaat. De tv wordt ouder en sneuvelt, de schoenen slijten en worden weggedaan en ook de topsporter gaat met pensioen. Wanneer er dus evenementen zijn die lang voortbestaan zijn ze zeer waarschijnlijk dus sterker dan het gemiddelde en dus vallen ze op. Zo is het ook met de race in Monaco, alleen in Monza is vaker een F1 race verreden. De tijd heeft in de laatste 70 jaar nog geen grip op de race in het prinsdom gekregen. Gelukkig voor Max Verstappen die deze memorabele race aan zijn palmares mag toevoegen en dus de geschiedenisboeken herschrijft.

De tijd zorgt ook voor vele variaties aan verhalen. En verhalen zijn als sinds de oudheid de manier voor de mensheid om wijsheid dor te geven. Verhalen zijn voor mensen makkelijk te onthouden omdat dit door de tijd heen belangrijk gebleken is om te overleven. Wanneer een evenement dus lang bestaat zijn er dus vele verhalen die door de tijd heen verteld zijn. Dit zorgt door de jaren heen voor meer bekendheid en heroïek.

Door al deze factoren willen er dan ook steeds meer mensen aan mee doen en zetten atleten deze events hoger op de verlanglijst om een keer te winnen. Wanneer dit dan door de jaren niet gebeurd geeft dit weer verhalen die weer bijdragen aan de heroïek van het evenement.

Tot slot maakt schaarste door de tijd heen een evenement nog specialer. Denk aan het WK voetbal of de Olympische spelen. Doordat deze evenementen in de tijd schaarser zijn worden ze nog specialer. De tijd zorgt al voor vergankelijkheid, waardoor schaarste het nog moeilijker maakt om hier onderdeel van geweest te zijn.

De factor tijd zorgt voor mooie verhalen, laat slechte zaken vergankelijker zijn dan goede dingen en geeft ons naarmate zij verstrijkt prachtige sporthistorie. We kunnen iedere jaar weer genieten van meerdere historische events. Dit jaar kunnen we weer genieten van de Giro, EK voetbal, Wimbledon en vele meer. Tot de tijd ze uiteindelijk laat vergaan.