Juichen in saamhorigheid

Het EK Voetbal
Het EK Voetbal is sinds 11 Juni 2021 weer van start gegaan. Na een jaar vertraging door het Covid-19 virus gaat ook dit grote toernooi gewoon weer door. De commercials op TV, de praatprogramma’s en de nieuwssites staan er weer vol mee. Na een stroeve start gaat de Oranjekoorts inmiddels de Corona koorts flink voorbij. Hoe kan het toch dat na een pandemie een betrekkelijk simpel spelletje als voetbal toch voor zoveel ophef kan zorgen?

KISS principe (Keep it simple stupid)
Iedereen snapt de basis principes van voetbal. Twee teams spelen 2 x 45 minuten en de ploeg met de meeste doelpunten wint. Het is een gegeven voor de mens dat een simpel iets makkelijker te onthouden is dan iets wat ingewikkeld is. Simpele dingen zijn dus voor bijna iedereen te volgen waardoor je een grote groep hebt die het zou kunnen volgen. Bij voetbal vallen dus weinig mensen af door het simpele karakter van het spel.

Er is wat te volgen en te bespreken
Als sociale dieren willen we graag wat te bespreken hebben. Om sociale interactie te hebben met steeds dezelfde mensen moeten we wel genoeg onderwerpen hebben die in de interesse wereld liggen van de sociale groep. Het EK is een mooi haakje om te bespreken bij de koffiemachine of in de kroeg. Het gaat ons allen op z’n minst een beetje aan want we wonen in het land die ten strijde trekt in Europa. Door dit collectieve gespreksonderwerp is er meer te bespreken dan op een gemiddelde week waarin Nederland niet in een competitie zit.

Saamhorigheid
Ieder mens wil graag bij een groep horen. Wanneer het niet je familie is waar je tijd mee door brengt dan zijn het vrienden, de club, de kroeg, collega’s of de gelijkdenkenden. Nu heeft het EK voetbal een overzichtelijk karakter waar het de verschillende landen zijn die tegen elkaar strijden. Het is dus erg makkelijk en voldoet aan het gevoel van ergens bij willen horen. Als Nederland immers wint dan win je zelf ook want je bent een Nederlander. Wat is er nou beter dan dat lekkere gevoel van winnen? Ondanks de problemen in de wereld willen we het liefst saamhorig zijn. Door de evolutie heen is de groep die ons veiligheid geeft en daar willen we dus bij horen. Heel Nederland juicht voor het Nederlands elftal omdat dit uiteindelijk de groep is die tijdens dit EK het dichts bij ons staat en waar het dus goed mee gaat als we winnen. Als we verliezen doet het dan ook collectief pijn.

Sport verbindt
Sport verbindt omdat we graag verbonden willen zijn. Wanneer de mogelijkheid zich voor doet willen we niks liever dan bij een groep horen want dat is wat we door de miljoenen jaren heen gewend zijn en waar het veilig is. Laten we dus juichen voor de successen van het Nederlands elftal en mochten we onderweg ergens verliezen snel op zoek gaan naar iets nieuws wat ons weer zal verbinden.